ErwtenSoep
Bereidingstijd ongeveer 2 á 3 uur
Ingrediënten
750 gram spliterwten
.. schouderkarbonade
1 rookworst
1 prei, 1 wortel, 3 uien
bladselderij
knolselderij
aardappel
laurierblad en peper ui de molen
3 liter water
Werkwijze
- Spliterwten en karbonade in 3 liter water 30 minuten onder regelmatig roeren zachtjes koken.
- Ondertussen de prei, wortel, ui, aardappel, knolselderij en bladselderij in kleine ringen/blokjes/snippers snijden.
- Alles samen met de laurierblad en peper toevoegen en weer 30 minuten zachtjes koken en regelmatig roeren.
- Haal na een uur het vlees uit de pan en snijd het in kleine blokjes, doe het samen met de in plakjes gesneden rookworst na een uur terug in soep en laat nog 15 minuten koken.
Goulashsoep
Bereidingstijd ongeveer 3 uur en 30 min.
Ingrediënten
300 á 700 gram runderriblappen
200 gram gerookt spek blokjes / reepjes
2 á 3 vastkokende aardappels
pasta (bijvoorbeeld schelpjes)
boter en/of olie
3 á 4 ltr bouillon (prei,wortel,ui, knolselderij, peterselie, maggieblad, laurierblad, runderschenkel)
3 rode paprika’s
1/2 rode peper
2 á 3 uien
2 teentjes knoflook
tomaten puree
blokjes tomaat blik 400 gram
4 tl gerookt paprikapoeder
2 tl karwijzaad, 2 laurierblad, marjolein, peper
gember, chili poeder, snufje gemalen kruidnagel
Werkwijze
Je kunt er voor kiezen om een verse runder basisbouillon te maken maar hierdoor zal de totale bereidingstijd met een paar uur verlengd worden. Misschien handig om de verse runderbouillon dan alvast een dag eerder te maken.
- Uien snipperen en aanfruiten, teentje knoflook persen en meebakken, vervolgens het kleingesneden rundvlees toevoegen en meebakken. Alle kruiden en de tomatenpuree toevoegen en flink doorroeren en bakken en tot slot de kleingesneden paprika, aardappel en rode peper toevoegen met de tomaten blokjes en afblussen met de bouillon. Dit aan de kook brengen eventueel afschuimen en 3 uur op een laag pitje laten trekken. Tot slot de pasta koken en op laatste moment toevoegen.
Trektijden voor vis, vlees, gevogelte en groentebouillon
Visbouillon
Trektijd visbouillon maximaal 30 minuten
Runderbouillon
Trektijd runderbouillon 3 tot 6 uur voor een basis bouillon
Kippenbouillon
Trektijd kippenbouillon maximaal 3 uur
Groentebouillon
Trektijd groentebouillon 60 minuten
Kippensoep
Bereidingstijd ongeveer 2 a 3 uur
Ingrediënten
2 kippenpoten
1 flinke prei (of 2 kleinere)
2 winterwortels
2 uien
halve knolselderij
restje bloemkool (1/8)?
bosje peterselie
eventueel maggi blad
bosje bladselderij
1 laurierblad
peper uit de molen
vermicelli
Werkwijze
Een gedeelte van de ingredienten gebruik je voor een basisbouillon en rest om de soep af te maken.
- Snij de uien in parten, snij het bovenste donkergroene deel van de prei in grove stukken en was deze, snij een ongeschilde winterwortel in 5 á 6 stukken, snij een halve knolselderij in 8 á 10 stukken en neem 1/3 van de peterselie en de bladselderij. Doe alles samen met de kip, een laurierblad en peper uit de molen in een pan en giet er zo’n 3 liter koud water bij. Breng aan de kook, beetje afschuimen en laat zo’n 2 uur op een laag pitje trekken.
- Snij ondertussen…
Tomatensoep onder constructie
Bereidingstijd ongeveer 2 a 3 uur
Ingrediënten
1 kippenpoot
1 prei
2 winterwortels
tomaten
3 uien
2 tenen knoflook
halve knolselderij
rijst
bosje peterselie
chilipeper
eventueel maggi blad
bosje bladselderij
1 laurierblad
peper uit de molen
basilicum, oregano, majoraan, tijm
room
honing
Werkwijze
Een gedeelte van de ingredienten gebruik je voor een basisbouillon en rest om de soep af te maken.
Basisbouillon:
- Snij 1 ui in parten, snij de prei in grove stukken en was deze, snij 1 ongeschilde winterwortel in 5 á 6 stukken, snij een halve knolselderij in 8 á 10 stukken en neem 1/3 van de peterselie en de bladselderij. Doe alles samen met de kip, een laurierblad en peper uit de molen in een pan en giet er zo’n 3 liter koud water bij. Breng aan de kook, beetje afschuimen en laat zo’n 2 uur op een laag pitje trekken.
- Ondertussen…
-1 winterwortel schillen of schrapen en in stukjes snijden, 2 uien schillen en in stukjes snijden, knoflook pellen en fijnsnijden of persen, tomaten ontvellenen, ontpitten en in stukken snijden, halve chilipeper ontpitten en fijn snijden, kruiden fijnsnijden,
3. de gesneden uien bakken…
Uiensoep
Bereidingstijd ongeveer 4 uur, 3 uur voor de basisbouillon en 1 uur voor de uiensoep
Ingrediënten
boter en/of olie
2,5 ltr (runder)bouillon (prei,wortel,ui, knolselderij, peterselie, maggieblad, (runderschenkel)), trektijd 3 uur.
uien, ongeveer 100 gram pp, niet te fijn en niet te grof gesneden.
snufje karwijzaad, laurierblad, marjolein, peper uit de molen, snufje gemalen kruidnagel
witte wijn, ongeveer anderhalf glas
brood, bijvoorbeeld 3 sneetjes (oud) brood
kaas,
Werkwijze
Een gedeelte van de ingredienten gebruik je voor een basisbouillon en rest om de soep af te maken.
- Snij de uien in kleine stukjes…
Bereidingstijd ongeveer anderhalf uur.
Fruit de gesneden uien, voeg de kruiden toe, blus af met de witte wijn en voeg de runderbouillon toe. Breng aan de kook en laat het geheel nog een uurtje trekken.
Croutons met kaas apart serveren indien zoutarm van belang is.
Terugkoelen van Soepen
Bij het ‘bewaren’ van soepen speelt ’terugkoelen’ een rol. uitleg volgt..
Apfelstrudel
Bereidingstijd ongeveer
Ingrediënten
bladerdeeg, ei
appels, amandel
bruine rum, rozijnen
kaneel, suiker, abrikozenjam
citroensap, poedersuiker
room, melk, eidooiers, suiker, vannille
Werkwijze
- Bladerdeeg in 2 langwerpige stroken uitrollen met deegroller en in de koeling laten rusten.
- Rozijnen wellen in de rum.
- Appels schillen, van klokhuis ontdoen en in kleine blokjes snijden.
- Alles samen in een kom mengen en besprengkelen met citroensap.
- Alle ingredienten even opbakken in koekepan en laten afkoelen.
Special Events
08 Sep 2017
Organic Crops Showing Event 2017
Organic Crops Showing Event 2017
Zout…
Teveel zout is niet best voor je lichaam maar sommige producten zoals Kaviaar en Ansjovis kunnen niet zonder een flinke dosis zout. Gelukkig zijn er genoeg producten waar het zoutgehalte makkelijk wat minder kan. Laatst kwam ik een kruidenmix tegen op het net van Verstegen. Een ware topper onder de zouthouders, de hachee mix van Verstegen met 61 gram zout per 100 gram kruidenmix…. val jij op dikke enkels? dan zou ik je partner of date hachee met Verstegen kruidenmix voeren.
Alternatieven voor zout… binnenkort